Je browser ondersteund geen Javascript, hierdoor werkt hij mogenlijk niet optimaal.

In gesprek met veeleisende ouders

In een kleine groep leer je lastige gesprekken voeren met veeleisende ouders.

Ouders worden steeds mondiger en veeleisender. Te hoge verwachtingen van school en hun kind spelen hierbij regelmatig een rol. Docenten ervaren daarom het contact met sommige ouders als onprettig of zelfs vervelend. Deze oudergesprekken zijn dan een bron van stress en zorgen voor een verhoogde werkdruk. In deze training leer je hoe je voorkomt dat deze gesprekken in een klein of groot conflict ontaarden, en hoe je je eigen grenzen bewaakt.

Wat horen wij vaak van docenten tijdens onze trainingen?

  • ‘Ouders lijken steeds meer van ons te verwachten; ik weet niet zo goed hoe ik dat op een goede manier kan begrenzen.’
  • ‘Ouders vragen veel tijd, ook voor persoonlijke problemen. Hoe reageer ik daar op? Ik raak er gestressed van omdat ik niet veel tijd heb.’
  • ‘Wat doe ik als ouders commentaar hebben op mijn functioneren? Ik ga in de verdediging maar dat levert alleen maar conflict op.’
  • ‘Ik had laatst een schreeuwende vader tegenover me. Dat was echt heel naar.’
  • ‘Wat ik lastig vind is om ouders te confronteren met negatief nieuws over hun kind en dan stevig in mijn schoenen te blijven staan, zonder dat ze me weer omver praten en het allemaal aan mij ligt.'


Wat leer je?
Om goed contact met ouders te hebben en te zorgen voor een prettige samenwerking heb je als docent een heel aantal vaardigheden nodig. Die leer je helaas niet op de opleiding! Bij veeleisende ouders of soms zelfs intimidatie zal er een beroep worden gedaan op slimme communicatie, waarbij je goed je grenzen kan aangeven en je de regie in eigen hand houdt.

Opzet
In een kleine groep (maximaal 12) oefen je met 2 acteurs/trainers deze vaardigheden. Deze training wordt unaniem als zeer waardevol beoordeeld.

"Ik ben zo ontzettend blij dat ik dit gedaan heb! In het begin wilde ik niet, maar nu ben ik heel blij dat ik het gedurfd heb. Echt, iedereen zou dit moeten doen, ook ervaren docenten, je kunt hier zo veel van leren!” (Eva, Don Boscoschool, Lisse)
"Wij kijken met plezier terug op de training! Het was precies waar ik op gehoopt had: veel oefenen, laagdrempelig en praktische tips. Omdat we met elkaar deze training gedaan hebben, kunnen we elkaar ook helpen bij lastige gesprekken." (Lousanne Ooms, Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden)

Facts& Figures

Aanbod:

Training

Doelgroep:

Docenten PO en VO

Thema:

Oudergesprekken

Duur:

2,5 uur

Kostenindicatie:

Klik op interesse

Aantal spelers:

2

Aantal deelnemers:

Maximaal 12

Interesse Interesse